top of page

Wat kost een bruiloft? Deel 2: bruidsjurk

Zie je jezelf al lopen door het gangpad met de meest prachtige jurk aan? Voor veel bruiden is de jurk uitkiezen een heel belangrijke mijlpaal tijdens het regelen van de bruiloft. En terecht! Jullie staan in het middelpunt en dan wil je oprecht kunnen stralen in de meest prachtige outfit. Maar hoeveel kost een bruidsjurk nou eigenlijk?

Bruid in een bruidsmodezaak die haar bruidsjurk op maat laat maken door een coupeuse

De prijzen van bruidsjurken lopen onwijs uiteen. Via de bekende Chinese sites kan je er al een scoren voor €100, maar er zijn ook jurken die tienduizenden euro’s kosten. De prijs wordt bepaald door onder andere de kwaliteit van het materiaal, het ontwerp, de stijl, het merk (de designer) en de locatie waar je de jurk koopt.


Online bruidsmode Ikzelf heb geen ervaring met online confectie trouwjurken. Als je de websites mag geloven, zijn ze net zo mooi als de jurken die in de bruidsmodezaken hangen. De vraag is hoe mooi de jurk in real life is en wat je mag verwachten voor zo’n lage prijs. De locatie waar de jurk wordt gemaakt en verkocht verklaart een groot deel van de lage prijs. Daarnaast gebruiken ze waarschijnlijk goedkopere materialen en is er weinig tot geen handwerk aan te pas gekomen. De jurken zijn ook merkloos, of in elk geval van onbekende merken, waar nagenoeg geen reclame voor wordt gemaakt. Scheelt allemaal in geld.

Ik kan er niet echt over oordelen, want ik heb nog nooit zo’n jurk in het echt gezien. Maar ik denk dat je realistisch gezien niet hele hoge verwachtingen van zo’n jurk mag hebben. Ook mag je niet verwachten dat hij als gegoten zit. Wil je het toch proberen, bestel dan vooral héél erg op tijd. Dan is er ruimte voor een plan B als de jurk tegenvalt of niet goed zit.


Confectie bruidsmode De gemiddelde bruid kies een confectie bruidsjurk bij een bruidsmodezaak. Confectie bruidsmode wordt in grotere volumes gemaakt en wordt geleverd in standaardmaten en in standaard kleuren. Technisch gezien kunnen deze jurken ook in een land als China vervaardigd worden (wat overigens zeker niet altijd zo is) en toch kosten ze ergens tussen de €500 en €3.000. Hoe komt dit?

Ten eerste worden er luxe stoffen gebruikt, zoals satijn en kant. Er zit heel veel stof in een bruidsjurk, dus dat tikt al snel aan. Daarbij worden deze jurken vaak versierd met applicaties en kraaltjes. Dit aanbrengen is een tijdrovend proces. De afwerking is ook altijd van hoge kwaliteit.


Ook is het verkoopproces arbeidsintensief. Voor elke bruid wordt ruim de tijd genomen en je wordt eigenlijk altijd volledig dedicated geadviseerd door een specialist.


Als laatste spelen hier ook zaken mee zoals het merk en de bijbehorende marketing. Bekende designers ontwikkelen vaak een confectielijn. Deze bruidsjurken zijn gemiddeld een stuk duurder omdat je betaalt voor hun naam of merk.


Designer bruidsmode of bruidscouture Wil je een exclusieve jurk en dito uitstraling, dan is een designerjurk iets voor jou. Een designer (ook wel couturier genoemd) ontwerpt en maakt dan speciaal voor jou je bruidsjurk. Het gave hieraan is dat je zelf kan bepalen hoe jouw jurk eruit komt te zien; het model, de kleur, de stoffen en applicaties. Jouw keuzes bepalen uiteraard ook de prijs. Er zijn in Nederland voldoende ateliers waar jij je jurk helemaal maat kan laten maken.

Je hebt dus echt alles zelf in de hand bij een couturier. Maar omdat het handwerk is, is het wel prijziger. Hou er rekening mee dat je toch wel minimaal €2.000 kwijt bent. Maar dan heb je wel een one of a kind jurk waar je in kan schitteren.
The Legendary Wedding_Vrouw met rood haar met bruidsjurk aan in het water, vlak onder het wateroppervlak

Haute couture bruidsjurk

De term 'haute couture' wordt te pas en te onpas gebruikt door bruidsmodezaken. Maar in werkelijkheid kan je dat daar niet vinden. Om je werk als couturier ‘haute couture’ te noemen moet je aan ontzettend strenge eisen voldoen en moet je goedkeuring hebben van de Chambre Syndicale de la Haute Couture. Er zijn er dan ook niet veel.


Daarnaast is haute couture eerder een kunstvorm en absoluut niet bedoeld om draagbaar te zijn. Haute couture is innovatief en er is maar 1 exemplaar van elk ontwerp. Wil je een haute couture bruidsjurk, dan moet een couturier waarvan het werk is goedgekeurd als haute couture jouw jurk speciaal voor jou ontwerpen en maken. Voor de meeste mensen is dit onbetaalbaar.


Droom je toch van een jurk van een high-end designer? Dan is er vaak wel een prêt-à-porter collectie beschikbaar, oftewel een beperkte oplage van jurken die draagbaar is en geïnspireerd op de haute couture ontwerpen. Nog steeds behoorlijk prijzig, maar stukken goedkoper dan een ontwerp op maat van een haute couture designer.


Hoeveel kost een bruidsjurk?

Voor elk budget is er een bruidsjurk te vinden. Met een budget tussen de €1.000 en €1.500 kan je echt een prachtige jurk vinden van goede kwaliteit, waarbij je ook goed wordt geholpen. Vanaf €2.000 kan je denken aan de wat exclusievere jurken.


Als laatste wil ik nog meegeven dat het slim is om van te voren een budget vast te stellen en dit ook te delen met de verkoper of ontwerper. Zij kunnen je dan gerichter helpen en het voorkomt teleurstellingen. Hoe zuur is het als je helemaal weg bent van een jurk die ver boven je budget zit. Alles wat je daarna past voelt waarschijnlijk minder goed, gewoonweg omdat je eigenlijk die te dure jurk wilt. Voorkom dat en kijk alleen naar jurken die haalbaar zijn voor jou.


Veel plezier met shoppen!


Meer informatie over kosten rondom een bruiloft volgt. Volg me ook op instagram of facebook voor tips en inspiratie.

Comments


bottom of page